Buurtschap

Van 't Veld: achteruit schoffelen

Afdrukken
PDF

Het was even stil Van 't Veld, maar activiteiten zijn er nog steeds. Ter controle, afgelopen maandagochtend zelf eens gaan kijken op het bloemenveld aan de Goorkes in Valkenswaard. Het zonnetje scheen, het waaide wel wat fris, maar toch ideaal schoffel weer. Bij aankomst geluid vanuit het groene veldtentje. En ja hoor daar zat het schoffel-schoefel genootschap. Bakske koffie erbij, kuukske (of is het toch met een Q?) erbij. En zoals altijd "We zitten net". Om toch maar te bewijzen dat er gschoffeld werd, werd de schoffel of schoefel? ter hand genomen. Op naar het Hazestraat gedeelte. Halverwege het veld splitste de groep zich in 2-en. De ene groep naar de ene kant van het veld de ander naar het ander.

Week 31 1.jpg

De dahliabedden lagen er prima bij. Zelfs de paden waren grotendeels onkruidvrij. Opvallend was dat er achterwaarts werd geschoffeld. Dus achteruit lopen en dan de schoffel het werd laten doen. Duwen of de schoffel naar je toe halen, ik ben er nog niet uit. Het schijnt te werken, gezien het minimale onkruid wat er stond. Dat de zon (van een week eerder) zijn werk goed had gedaan bleek ook wel uit de diverse dahlia's die verspreid over het veld zichtbaar waren. Deze dahlia's werden in ieder geval getopt, zodat de plant de komende week nig alle energie in nieuwe knoppen kan steken. Met maar 1 doel: zoveel mogelijk dahlia's per plant.

Lees meer...

Van 't Veld: De "Stokkeman"

Afdrukken
PDF

Ik  ga er vanuit dat elk zichzelf respecterende corsowagenbouwer van de Hazestraat bekend is met het fenomeen "" Het veld aan de Goorkes"". Zo niet dan is dat een tekortkoming als wagenbouwer en tevens een hiaat in zijn opvoeding. Welnu zoals u allen ook bekend stond "het veld" er zeer slecht bij, zo niet volledig onderkomen en overwoekerd met ander gewas dan dahliaplanten. Maar een bliksem actie in de vorm van het met de hand verwijderen van deze niet ter zake doende  planten leverde het buurtschap weer een schoon en mooi dahliaveld op. Zij het dat de schoffelaar zeer attent zijn werkzaamheden diende uit te voeren om de dahliaplantenbol niet, bij zijn eerste poging om zijn blad boven de grond te laten verschijnen, direct te elimineren. En toen verscheen daar zowaar een speciaal geïnstrueerd persoon.

Lees meer...

Van 't veld: N'echte haas die lust gin vuil

Afdrukken
PDF

Ongeveer drie weken geleden kregen wij, de schoeffelclub, weer de vraag om te gaan beginnen op maandagmorgen mee de dahliassen op ons veld te schoeffelen. Nou dat heb ik geweten. Ik kwam op het veld aan en zag alleen maar onkruid, onkruid tot kniehoogte. Het hele veld stond vol van ‘t vuil. Al wat niet thuis hoort op een dahliaveld stond er. En dahlia’s ; ho mer.

Lees meer...

Van 't veld: Ons veld weer op orde

Afdrukken
PDF

Het was flink zwoegen de afgelopen 2 weken. Bijna een hart verzakking bij het zien van het veld vol met onkruid. Sommige stukken stond het onkruid zeker tot kniehoogte. Een aanzicht om niet vrolijk van te worden. Op zo'n moment kun je 2 dingen doen: Denken stik er maar in en er niks meer aan doen of handjes uit de mouwen, manschappen optrommelen en onkruid gaan trekken. We kozen voor het laatste. Diverse avonden en middagen aan besteed. Voldoende handjes, op 1 avond na, prima weer gehad en vooral op de knietjes en 1 voor 1 onkruid trekken. Op zoek naar een dahlia.

Week 25 2.jpg

Lees meer...

Van 't veld: weekje ontkruid trekken

Afdrukken
PDF

We kenden op het veld (maanden geleden) een vliegende start. Knollen die in no-time de grond in vlogen, een veld wat in 1 dag volledig met hekken werd omheind. Dus in dat opzicht hadden we met 7 buurtschappen al een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar geboekt. Het bestrijden van het onkruid leek in eerste instantie goed te gaan, maar een tweede ronde had niet het gewenste effect. Tel daarbij het kwakkelweer met veel regen en een redelijke temperatuur bij op en het onkruid schoot uit de grond. Vele malen sneller dan menig dahliaplant.

Week 23 1.jpg

Lees meer...

Ontwerp presentatie Hemelvaart

Afdrukken
PDF

Gisteren is het Valkenswaardse corso officieel geopend. Onder een blauwe lucht en dus ook een lekker zonnetje werd om half 2 op de Statie het corso geopend. Burgemeester Ederveen en Dick Middelweerd van restaurant de Treeswijkhoeve namen het woord. Goed om te zien dat diverse chefs (van sterren restaurants Cordial, De Leuf, Wollerich en dus ook Treeswijk) aanwezig waren.

3-3.jpg

Lees meer...

Van 't Veld: Vliegende start op het bloemenveld

Afdrukken
PDF

De knollen zitten weer in de grond op het gezamenlijke bloemenveld van een zevental buurtschappen, waarvan buurtschap Hazestraat er één is. Zoals bekend heeft de Stichting Bloemencorso Valkenswaard vorig jaar besloten om het gehele bloemenveld bij de buurtschappen zelf neer te leggen. Vorig jaar kwam dit besluit rijkelijk laat, maar gelukkig waren de  buurtschappen creatief genoeg om zelf de schouders er onder te zetten. Enkele buurtschappen besloten vorig jaar al een eigen veld(je) te beheren. Ongeveer 10 buurtschappen besloten het veld van de Stichting Bloemencorso 'over te nemen'. Drie van deze tien buurtschappen hebben dit jaar besloten zelfstandig verder te gaan. Voor de rekenwonders onder ons, wil dit dus zeggen dat er nu nog een gezamenlijk veld is bestaande uit zeven buurtschappen.

Lees meer...

Terugblik 2011 en vooruitblik 2012 tijdens medewerkervergadering

Afdrukken
PDF

Afgelopen vrijdag was er weer even tijd voor een serieuze noot. De medewerkervergadering van de Hazestraat stond weer op het programma. De vergadering begon om 20.30 uur bij Du Commerce. De volgende zaken zijn onder andere besproken:

Lees meer...